Obecnie wiele osób rezygnuje z tradycyjnej kuchni na rzecz niewielkiego aneksu kuchennego. Taki wybór wynika z kilku rzeczy.
Po pierwsze z tego, że coraz częściej obiady i lunche jemy poza domem, po drugie – że coraz częściej korzystamy z diet pudełkowych oraz z łatwych i szybkich do przygotowania dań jednogarnkowych. Wszystko to powoduje, że w przypadku małych i średnich mieszkań, aneks kuchenny czy kuchnia niewielkich rozmiarów stają się wyborem po prostu najbardziej optymalnym.
Nie oznacza to jednak wcale, że przyrządzenie posiłków w takim pomieszczeniu nie może być łatwe i przyjemne. Kluczem jest dokładne przemyślenie i zaprojektowanie przestrzeni w taki sposób, aby jak najlepiej wykorzystać jej możliwości.
Otwarta kuchnia
Coraz popularniejsze ostatnio kuchnie otwarte na salon dają większą swobodę ruchu i lepsze doświetlenie przestrzeni. To duży atut. Warto jednak zadbać o to, by kuchenny bałagan nie psuł nam wystroju całego wnętrza. Na szczęście szeroki asortyment pojemników i organizerów rozwiązuje ten problem i ułatwia utrzymanie porządku nawet w trakcie gotowania. Kolejną kwestią jest zainwestowanie w dobrej jakości okap, po to aby kuchenne zapachy nie rozchodziły się po całym mieszkaniu.
Kuchnia w zabudowie
Kuchenna zabudowa małej przestrzeni ma zarówno zwolenników jak i przeciwników.
Ci pierwsi przekonują o znacznie większej pojemności tego typu szafek i lepszym wykorzystania przestrzeni. Drudzy natomiast podnoszą argument optycznego zmniejszenia i tak niewielkiego metrażu oraz znacznie większych kosztów związanych z wykonaniem mebli na wymiar. Przed podjęciem decyzji warto zastanowić się co bardziej pasuje do naszego mieszkania, stylu życia i gotowania.
Blat
Powinien być wystarczająco duży, aby zapewnić komfort przygotowywania posiłków. Poszerzenie go nawet do 80 cm pomoże w uzyskaniu dodatkowej przestrzeni do pracy i miejsca na drobne AGD, takie jak blender czy ekspres do kawy. Można tam również umieścić mały schowek na drobne przedmioty lub gniazdka elektryczne.
Oświetlenie
Małe, ciemne pomieszczenie skutecznie pozbawia entuzjazmu do pracy. Niedrogim i praktycznym uzupełnieniem światła górnego są diody LED umieszczone zarówno wewnątrz szafek jak i pod nimi, pełniące funkcje dodatkowego oświetlenia blatu. Zintegrowany system wraz z czujnikiem ruchu pozwala na włączenie światła bez konieczności wciskania przycisku. Jest to bardzo przydatne, szczególnie podczas brudzących prac, takich jak wyrabianie ciasta czy krojenie buraczków i wielu innych, o które w kuchni przecież nietrudno.
Jasne kolory
Nowoczesna kuchnia w odcieniach grafitu sprawdzi się tylko w pomieszczeniach z oknem.
Jeśli dysponujemy aneksem, postawmy na jasne, stonowane barwy, takie jak beże, biel, delikatna jasna szarość. Należy unikać dużych i różnorodnych wzorów. Styl eklektyczny wymaga raczej większej kubatury.
Relingi
Niezależnie od wielkości, w przypadku blatu kuchennego zawsze powinniśmy dysponować odpowiednią ilością wolnej przestrzeni. I tutaj z pomocą przychodzą relingi. Używane podczas gotowania akcesoria takie jak tarka, łyżki, wałek, deska do krojenia czy papierowe ręczniki można wygodnie podwieszać właśnie na zamocowanym pod szafką relingu. Możliwe jest nawet podwieszenie niewielkiej suszarki na naczynia. Jest to tanie i łatwo dostępne udogodnienie. Relingi kuchenne znajdują się bowiem w asortymencie większości sklepów w dziale kuchnia. Ładnym i wygodnym ułatwieniem są również haczyki na kieliszki i uchwyty na telefon.
Wykorzystanie przestrzeni
W małych pomieszczeniach nie można pozwolić sobie na tzw. martwe punkty, czyli trudno dostępną i najczęściej nieużywaną przestrzeń. Narożne szafki warto więc wyposażyć w system wysuwanych szuflad, które dodatkowo mogą obracać się o 360°. Można umieścić tam cięższe garnki. Będzie to znacznie wygodniejsze niż tradycyjna szafka i dodatkowo bezpieczniejsze dla naszego kręgosłupa. Do rozważenia jest również tzw. system cargo, czyli szafki z wysuwanymi koszami. Mają one duży udźwig i pojemność, dzięki możliwości pionowego składowania.
powrót do listy >